saya suka tgk mereka tersenyum (:

"Cukuplah Allah yang menjadi penolong kami dan Allah adalah sebaik – baik pelindung" (Ali Imran 3:173)

Saturday, March 3, 2012

Apabila Musibah Melanda.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Setiap manusia yang hidup di muka bumi ini, pasti akan di uji oleh Allah..iaitu Allah datangkan kepada mereka musibah. Justeru kadangkala beberapa persoalan akan bermain di minda..Kenapa?Mengapa?

Namun semua persoalan dan jawapannya telah ada didalam Kitab Al-Quran;

KENAPA AKU DIUJI ? 

" Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (saja)mengatakan: "Kami telah beriman," sedang mereka tidak diuji lagi? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta. " 

-Surah Al-Ankabut ayat 2-3 

KENAPA AKU TIDAK DAPAT APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN ? 

" ..... Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. " 

-Surah Al-Baqarah ayat 216 

KENAPA UJIAN SEBERAT INI ? 

" Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya." 

-Surah Al-Baqarah ayat 286 

RASA KECEWA ?? 

" Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi derajatnya, jika kamu orang-orang yang beriman. " 

-Surah Al-Imran ayat 139 

BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA ? 

" Hai orang-orang yang beriman, bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersiap siaga (di perbatasan negerimu) dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu beruntung. " 

-Surah Al-Imran ayat 200 

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan shalat. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyu', " 

-Surah Al-Baqarah ayat 45 

APA YANG AKU DAPAT DARIPADA SEMUA INI ?? 

" Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu'min, diri dan harta mereka dengan memberikan surga untuk mereka ..... " 

-Surah At-Taubah ayat 111 

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP ? 

" ..... Cukuplah Allah bagiku; tidak ada Tuhan selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal. Dia adalah Tuhan yang memiliki 'Arsy yang agung. " 

-Surah At-Taubah ayat 129 

AKU DAH TAK DAPAT BERTAHAN LAGI !!!!!!!!!! 

" ..... dan jangan kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah, melainkan kaum yang kafir. " 

-Surah Yusof ayat 87 Masyaallah.. ingatlah ada Allah disetiap waktu.


Semoga kita semua sentiasa dirahmati olehNya. amin rabbal alamin.

No comments:

Post a Comment